11-4-2009,
Duitsers willen Slam FM
HENGEVELDE - Höftedagen werkt intensief samen met agrarische beurs.
Steeds meer Duitsers bezoeken de Höftedagen in Hengevelde. Dat komt vooral door de nieuwe, intensieve samenwerking met de organisatie van de agrarische beurs Karpaten Agrishow tussen Ahaus en Altstätte. In zes weekeinden, vanaf 4 april, komen daar meer dan 30.000 mensen op af. Vanaf 11 april zijn er ook allerlei optredens. "Wij krijgen hetzelfde publiek als de Karpaten", zegt Mark Tuinte van de Höftedagen, die dit jaar op 12 juni beginnen. "Wij maken daarom tijdens de beurs reclame voor onze Höftedagen." Slam FM is al een aantal keren in Hengevelde geweest met Mental Theo en DJ Jean. "Die formule willen ze ook in Duitsland toepassen", zegt Tuinte. "Beide organisaties gaan samenwerken op het gebied van veiligheid, reclame en programmering. Karpaten wil meer Nederlands publiek. We zouden een package deal kunnen sluiten met Slam FM. Mental Theo sloeg de vorige keer in Duitsland enorm aan." De Karpaten is volgens Tuinte uitgegroeid tot één van de grootste muziekevenementen van Nordrhein-Westfalen. In vijf weekeinden treden vanaf paaszaterdag veertien bands op, waaronder de Nederlandse bands Beethoven en Brothers in Arms en in totaal 32 dj's. De organisatie van Karpaten is inmiddels tien jaar actief. De Höftedagen, voorheen de Zomerfeesten, zijn al 42 keer georganiseerd. "De Duitsers kwamen twee of drie jaar geleden bij ons kijken hoe wij de autorodeo opzetten." De voorzichtige vorm van samenwerking wordt nu verder uitgediept. "Hoe doen jullie de beveiliging, wat zijn nieuwe trends in de muziek, hoe spring je daarop in? In Nederland slaat Tiroler muziek goed aan. Maar niet in Duitsland. We houden al vijf jaar Tiroler avonden. Jaar in jaar uit moeten we de tent uitbouwen. Veel jeugd komt daar op af, maar ook Duitse senioren", zegt Mark Tuinte. De topact van dit jaar in Hengevelde is Ilse DeLange.
geplaatst: 10-4-2009,
Sijbom dreigt met Kamervragen
GOOR - ProRail moet illegaal vervoer goederen per spoor snel stoppen.
Als ProRail binnen vier weken geen duidelijkheid geeft komen er Kamervragen. Wethouder Josh Sijbom heeft gistermiddag in een mailtje aan VVD-partijgenoot Charlie Aptroot in de Tweede Kamer uitgelegd dat ProRail in overtreding is door goederentreinen toe te staan in de Hof van Twente. Josh Sijbom onderschrijft de veronderstelling van burgers dat ProRail niet echt schrikt van een dwangsom van 'slechts' 2000 euro per week. Dat bedrag is niet bepaald groot voor zo'n organisatie. "Maar ProRail zit niet te wachten op negatieve publiciteit", zegt Sijbom. "Dat is schadelijk voor de beeldvorming van het bedrijf." Ongeveer zestig bezorgde bezoekers van een informatieavond verzamelden zich woensdagavond in het gemeentehuis en luisterden met stijgende verbazing naar vertegenwoordigers van ProRail en de VROM-inspectie. De goederentreinen blijven in elk geval de komende avonden gewoon rijden door Goor en Delden, hoewel dit vervoer illegaal is en de inspectie ProRail een dwangsoms oplegt, zo werd duidelijk. Waarover ProRail maar geen helderheid verschafte was het moment waarop voorlopig de laatste zware trein door de Hof van Twente dendert. Daarover wilde woordvoerder Steverinus Oosterloo, manager public affairs van ProRail, geen harde toezegging doen. Sijbom: "ProRail en de VROM-inspectie hebben op enkele details na overeenstemming bereikt over de geluidsnorm waarbinnen de overlast van het spoorlawaai moet blijven. Maar denk er om, het is niet zo dat er straks helemaal geen goederentreinen meer zullen rijden door de Hof van Twente." Sijbom zal er echter scherp op letten dat er volgend jaar geen passagierstreinen plaatsmaken voor goederentreinen. Hij wil dat de twee stadjes in de Hof van Twente optimaal bereikbaar blijven. Bij calamiteiten op de spoorlijn Deventer-Almelo zullen goederentreinen wel uitwijken naar Zutphen-Hengelo.
geplaatst: 14-4-2009, 06:51
'Tipi staat al na vijf minuten'
HENGELO - Binnen vijf minuten staat de tent en heb je een zee aan ruimte. De tipi. Voor de eerste keer waren ruim tachtig kampeerders uit binnen- en buitenland in onze regio neergestreken bij een heideveld van Twickel in Beckum. Yvonne de Breuk en Frans van den Burg uit Enschede trekken al zes jaar met hun kinderen door Europa met een tipi. "Wij blijven nooit lang op één plek", legt Frans van den Burg uit. "En dan is een tipi ideaal." Op weg naar Lapland ontdekte het paar de tipi, een typisch onderkomen van de Saami die in het hoge noorden van Europa leven. "We slaan een plankje in de grond waar de tent komt te staan", legt Frans uit. "Dan trek ik met een touw een cirkel om dat centrum en sla de haringen in de grond.
Als laatste zet ik de stok in het midden van de tent op en klaar is Kees. Het is net of je een paraplu openklapt." "Wij geen De Waardtent meer", zegt Yvonne de Breuk. "Daarin kun je niet rechtop staan. Van dat gekruip word ik een beetje flauw." Organisator van het kamp zijn Susan Perdok en haar man uit Wageningen. Zij zegden ruim twee jaar geleden hun reguliere werk op om tipi's te verkopen, reden waarom ze regelmatig een tipikamp houden met een scala aan activiteiten, zoals gps-wandelingen, houtsnijden, vuur stoken, hutten bouwen, boogschieten en droomvangers maken. Elektriciteit is er niet, evenmin als luchtbedden. Wel rendiervellen. Kortom: primitief kamperen. "Als er een speelterreintje is spelen de kinderen bij die ene plek en heb je binnen de kortste keren trammelant", zegt Yvonne de Breuk. "Nu verspreiden zij zich en zie je ze bijna de hele dag niet weer." Drie of vier keer per jaar gaat het paar, werkzaam in het onderwijs, op vakantie. De Pyreneeën staan dit jaar op het programma. Maar vandaag staan beiden weer voor de klas, althans... "Wij gaan op kamp", glundert Yvonne. |
|