Op 16 november wordt tijdens de Elspeet Conferentie in Amsterdam bekendgemaakt wie zich de beste verkoper van Nederland kan gaan noemen.
Ivan Borghstijn leest wel drie boeken per week, hij interviewde bekende Nederlanders als Adriaan van Dis en Freek de Jonge en hij schrijft recensies. "Als boekverkoper moet je weten wat er in de markt speelt en welke boeken je goed kunt verkopen", vertelt hij in zijn woning in Hericke bij Markelo. "Je moet kunnen inschatten wat een klant graag leest." Ivan Borghstijn weet van alle genres wel iets. Maar dat hij nu in aanmerking komt voor de Albert Hogeveen Bokaal, daarover is hij nog steeds verbaasd. Dat had hij niet verwacht.
Ivan, geboren in Almelo, houdt met hart en ziel van cultuur. Zijn moeder nam hem vaak mee naar bijvoorbeeld balletvoorstellingen en met zijn vader stapte hij regelmatig musea binnen. Op 21-jarige leeftijd werkte hij al in een boekenwinkel in de Amsterdamse PC Hooftstraat. "Het had heel streng gevroren. Ik was de enige die op het sollicitatiegesprek verscheen", relativeert hij. Na tien jaar nam hij de winkel over, maar echt gelukkig was hij er niet mee. "Ik verkocht vooral veel boeken over Ferrari's en Porsches." Ivan werkte daarna nog vijf jaren bij een uitgever op de afdeling sales en marketing voordat hij in de boekenwinkel in Apeldoorn aan de slag ging.
Hij verhuisde toen met zijn vrouw van Heemstede naar Hericke. "Wij wilden graag terug naar Twente." Een gewoon rijtjeshuis ruilde het paar in voor een riante woonboerderij. "De ene dag help je mee met bouwen aan de wagen voor de optocht tijdens het dorpsfeest, de volgende dag sta je in een smoking bij de uitreiking van de Ako Literatuurprijs."
Maar Ivan Borghstijn is ook plaatselijk actief, onder meer in het cultureel centrum stichting Beaufort waarvoor hij volgende week dinsdag Jan Siebelink interviewt in herberg De Pot. Hij kent de schrijver goed.
Wat Borghstijn nog mist is een goede boekenrubriek op televisie om het lezen te stimuleren. Zelf houdt hij veel van boeken die over de historie gaan, met name over de periode rond 1900. En hij leest graag biografieën. " Als ik een boek heel mooi vind, ga ik steeds langzamer lezen. Anders ben ik bang dat ik het snel uit heb."
|