Eekhoorntjesbrood van Twickel, even in de hete olie en dan hmm...

DELDEN donderdag 9 oktober 2008
- Meegaan met de eerste commerciële zoektocht naar eetbare paddenstoelen in Nederland. Werken bij de krant heeft zo zijn voordelen. Een dagje wandelen in Twickel. Nog even op buienradar kijken... Euh ja. Het blijft de hele dag regenen. Hoera!

Dus regenpak tevoorschijn gehaald, legerkistjes die net het zilveren jubileum achter de rug hebben, aangetrokken en op de fiets naar de jachthut aan het Bornse voetpad.

Drie vrijwilligers gaan samen met dr. ir. Jacqueline Baar, bosbaas Gert-Jan Roelofs en kweker Nico Bebseler op zoek naar paddenstoelen die geschikt zijn om te eten.

Paddenstoelen zoeken op Twickel

Reinier van Willigen fotografeert (v.l.n.r.) Nico Bebseler van EkoTwente, Jacqueline Baar van Arcadis, bosbaar Gert-Jan van Twickel, en de drie vrijwilligers Gerrit Holterman, Ben Meier en Jan ter Hellen op de achtergrond. Foto Marcel Tettero.

Vliegenzwammen, niet eten

 


"Voor de eerste keer in Nederland halen we paddenstoelen uit de natuur, bedoeld voor de consumptie", zegt Jacqueline Baar. Zij promoveerde zeventien jaar geleden aan de universiteit van Wageningen, werkte veel in het buitenland en werkt nu bij Arcadis, vroeger de Heidemij. Zij geldt als een autoriteit op het gebied van paddenstoelen.

"Hebben jullie Polen?" is zo'n beetje het eerste dat zij vraagt aan de bosbaas. "Polen zijn liefhebbers van bospaddenstoelen en weten precies de plekjes waar de lekkerste exemplaren groeien."


Het initiatief voor de excursie ligt mede bij Nico Bebseler die via zijn webwinkel biologisch geteelde paddenstoelen verkoopt aan dure restaurants. " Ik ben één van de weinige kwekers die spinnenwebben aan het plafond heeft ", vertelt hij trots. "Ik gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Dat komt de smaak ten goede."

Links: Vliegenzwammen zijn giftig. Over het algemeen gesproken kun je rode paddenstoelen niet eten. Foto Marcel Tettero

Dan vertrekt het gezelschap naar het Schijvenveld in Azelo. Gewapend met een keukenmesje snijdt Jacqueline de eerste paddenstoel van zijn steel. "Zo blijven de meeldraden in tact en groeien er straks zelfs meerdere exemplaren" , vertelt ze. "Met het keukenmesje bevorder je de groei van paddenstoelen. De waarde van het landschap neemt daardoor toe."


Even later roept ze uit: "Ho, stop" en staat ze stil bij een piepkleine stinkzwam aan de oever van de Twickelervaart. Een dik boek haalt ze tevoorschijn en ze bladert. Dan roept ze een onverstaanbare Latijnse naam en zegt verbaasd: "Deze is echt heel, heel zeldzaam."


De stichting Twickel wil binnenkort beginnen met de verkoop van gedroogde paddenstoelen in de nieuwe landgoedwinkel aan de Twickelerlaan. "Bij de streekeigen producten misstaan bijzondere paddestoelen niet", zegt Gert-Jan Roelofs. Maar rijk zal Twickel niet worden van de verkoop. De drie vrijwilligers gaan tegen een kleine vergoeding regelmatig op pad voor de webwinkel van Nico Bebseler, die een vergunning kreeg om op Twickel te mogen zoeken. Hij levert zijn producten aan de winkel van Twickel.

Paddenstoelenzoeken in Twickel

De opbrengst van een ochtend zoeken.

Nico Bebseler was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in paddenstoelen. "Toen ik een jaar of tien was en 's morgens om half zes de koeien moest melken ontdekte ik champignons in ons weiland", vertelt Nico Bebseler. " Ik kwam met een emmer vol thuis. M'n moeder zei dat ik daar af moest blijven. Maar ik wist zeker dat je ze kunt eten. En ja hoor. Ze waren echt heel lekker."


Nu verkoopt hij paddenstoelen via de site www.paddestoelenloket.nl . Nico Bebseler laat een piepkleine fopzwam zien. "Deze is eetbaar maar staat bovendien heel mooi als garnering op je bord."


Aan de kant van een zandweggetje ontdekt Jacqueline even later een exemplaar die ze nergens kan vinden in het grote paddenstoelenboek. Ze gaat er vertwijfeld bij zitten om beter te kunnen zoeken. Dan ontdekt ze eindelijk om welk soort het gaat. "Je kunt er allergische reacties van krijgen, dus laten staan." Ze legt de 'bruine ringboleet' voorzichtig langs de rand van de weg. "Voor de mensen die er langs komen", zegt ze, want ook voor haar is de natuur zeer waardevol. "Maar zo groot als deze heb ik hem nog nooit gezien. Twickel is echt heel bijzonder."