Pastoraal werker Henk Ogink (55) is nog maar net aan de slag in de parochies in zuidwest Twente (Beckum, Bentelo, Delden, Goor, Hengevelde en Sint Isidorushoeve). Maar hij weet nu al dat hij het anders gaat aanpakken dan in zijn vorige werkplek in en rond Rijssen en Nijverdal.
"Ik was nog te veel de spin in het web, het eerste aanspreekpunt in de parochie. Maar in zes parochies tegelijk zal ik nu meer afstand moeten nemen. Ik ga me nadrukkelijk met catechese (godsdienstonderwijs) bezighouden, zoals de voorbereiding op de eerste communie, het vormsel en het huwelijk", vertelt hij in zijn woning in Almelo. "Wat betekent geloven eigenlijk? Mensen hebben vaak niet geleerd daarover na te denken en te praten."
Volgens Henk Ogink is het geloof op een zijspoor geraakt doordat mensen sterk in beslag genomen worden door hun werk en andere maatschappelijke bezigheden. Het geloof verliest daardoor aan kracht. Terwijl geloof juist heel veel kracht kan geven en rust in het leven.
Henk Ogink vindt het werk van pastoraal werker nog steeds zeer interessant. " Het mooie van pastor zijn is dat je met mensen het spoor van God in het leven probeert te ontdekken. Bijvoorbeeld wanneer iemand ernstig ziek is en zijn of haar leven op de kop staat, kun je samen stilstaan bij het leven en zoeken naar Gods nabijheid. Samen kun je dan weer hoop en moed vinden. Maar stilstaan bij het geloof zou je ook moeten doen wanneer mensen niet ziek zijn. Als je gelooft voel je je geborgen in het leven en dat kan je de kracht geven om er tegenaan te gaan."
Henk Ogink wilde als kind al priester worden. Hij groeide op in Raalte en was diep onder de indruk van de paters van het Heilig Hart die tussen de indianen in het Amazonegebied hadden geleefd. Wanneer ze terugkwamen zei één van de paters: "Daar heb ik God ontdekt." Henk Ogink studeerde theologie in Utrecht en werkte negen jaar op Curaçao waar hij veel sociale ongelijkheid, werkloosheid en verslaving zag.
"Keuzes maken die niet normaal zijn, dat boeit mij nog steeds in Jezus. Zoals hij juist omging met mensen aan de rand van de samenleving, zoals prostituées. Waarom deed hij dat? Voor hem was ieder mens een naaste. Dat is eigenlijk de kern van de catechese, dat je samen met mensen stil staat bij de betekenis van geloof in het leven. Hoe geloof een bron en vreugde kan zijn om vanuit te leven."
Henk Ogink is gehuwd en heeft samen met zijn vrouw Hanny ter Horst vier kinderen. Hij heeft geen moeite met bijgelovige gebruiken zoals stiepeltekens en witte wieven. "Er is meer tussen hemel en aarde, dan wij kunnen begrijpen. Mensen proberen daar toch op verschillende manieren greep op te krijgen. Het wordt pas gevaarlijk als mensen hun leven er door laten bepalen. Dan wordt het tot bijgeloof en verslavend."
Henk Ogink is pastoraal werker, geen priester en voor sommigen is de benaming pastor voorbehouden aan priesters. "Maar als mensen me pastor gaan noemen, geeft dat mij het gevoel, dat ik het goed doe."
|