Blekerij Diepenheim
Jan Broeze
Jan Broeze was verknocht aan Elsenerbroek tussen Goor en Enter, waar hij in 1896 op de boerderij van zijn grootouders geboren werd. Gedurende zijn lange kunstenaarsleven was het gebied een van zijn voornaamste inspiratiebronnen.
Kubisme van Jan Broeze


Een reis naar Silezië in 1923 (toen Duitsland, nu Polen) samen met de Brabantse schilder Jan Kruijsen was van grote invloed op de ontwikkeling van de schilderkunst van Jan Broeze. Via het impressionisme en het pointillisme ontwikkelde hij zich naar een vorm van kubisme. Op geheel eigen wijze vertaalde hij het Twentse landschap.

Jan Broeze was lid van de Nieuwe Groep, opgericht in 1945. Dat was een schildersgenootschap met onder meer: Folkert Haanstra sr. en jr, Johan Haanstra, Riemko Holtrop, Henk Lamm en Ben Akkerman.

In 1933 was het werk van Broeze voor het eerst in het Rijksmuseum Twente te zien. Daarna volgden in dit museum tentoonstellingen in 1961, 1970, 1976 en 2002. Jan Broeze exposeerde op verschillende plaatsen in Nederland, waaronder het Vondelparkpaviljoen Amsterdam in 1949 en het Frans Halsmuseum Haarlem in 1950. Zijn werk bevindt zich in verschillende collecties zoals het Rijksmuseum Twente, de provincie Overijssel, de gemeente Enschede, de gemeente Hengelo en de gemeente Hof van Twente.

De Stichting Collectie Jan Broeze werkte samen met de Hengelose schilder Henk Lassche aan een monografie over de schilder Jan Broeze, die leefde van 1896 tot 1983. Dit boek verscheen in 2008 met teksten van Peggie Breitbarth. De vormgeving is van Martin van Laar en gedrukt bij Van Marle.

Kerkkunst Diepenheim
Kerk Diepenheim
Mountbatten Battenberg in Johanneskerk
In de Johanneskerk staat een grafsteen van de familie Battenberch Fockink. De moeder van de echtgenoot van koningin Elizabeth II van Groot Brittannië heette Battenberg. Hij nam echter afstand van die naam in 1947 toen hij Brits staatsburger werd. De broer van zijn moeder, Louis, nam al in 1917 afstand van de titel Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Lodewijk van Battenberg. De hele Britse tak van zijn familie nam afstand van de Duitse titels vanwege de anti-Duitse stemming in Engeland. Zijn vader veranderde de familienaam in ‘Mountbatten’; Louis nam die familienaam over. Hij hield op een "Serene Highness" te zijn maar werd als jongere zoon van een Britse markies wèl Lord Louis Mountbatten genoemd.
Battenberch Fokkinck in Johanneskerk Diepenheim
Huis Diepenheim
Portrettenin Maalderij Diepenheim